keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Olkapää operoitu

Reilu 2 vuotta vaivannut olkapää on nyt sitten vihdoin tähystetty ja mobilisoitu.

Ihana, kamala plexus! Ennen operaatiota olkapäähän laitettiin plexus puudutus, eli hartiapunos puudutettiin kaulalta. Käsi meni täysin hervottomaksi ja ja tunnottomaksi, ja oli kyllä todella hämmentävä kun aivot ei ollenkaan tunnistaneet sitä omaksi. Säikähdin pariin kertaan ihan huolella kun tassu yhtäkkiä heilahti näkökenttään :D Kivut oli onneksi myös kokonaan poissa siihen asti kun puudutus aamuyöstä hävisi.

Epäilys labrumin repeämästä osoittautui onneksi vääräksi, olkapää oli vain "jäätynyt" eli nivelkapseli kuroutunut niin ettei nivelessä ollut minkäänlaista liikettä. Rustoissa oli jotain pehmeää, mutta ei mitään pahempaa vauriota. Jänteet myös kaikki kunnossa, vaikka hauiksen jänne hieman punottikin. Lääkärin sanelun mukaan myös takalabrumissa vahva synoviitti, eli jonkinlainen tulehdus. Kuroutunut nivelkapseli vapautettiin kauttaaltaan lempihärvelilläni vaporisaattorilla, harkassa ollessa (olin siis juuri 6vk samaisessa paikassa kirran harkassa) jaksoin aina ihmetellä kuinka ne kudokset vaan *puf* häviää höyrynä ilmaan. Mitään kiinnityksiä olkapäähän ei siis onneksi tullut ja olkapään liikuttelu ja kuntoutus alkaa heti.

Yö oli aika ikävä. Otin illalla ohjeen mukaan oxynormin, mutta en saanut nukuttua. En tiedä johtuiko se siitä että odotin puudutuksen loppumista vai piristääkö oxynormi minua niinkuin tramadoli tekee, ei sen kyllä pitäisi, mutta yllätyksekseni en kyllä huomannut lääkkeellä mitään muitakaan vaikutuksia. Makasin 22-01 sängyssä hereillä ja sitten lähdin suosiolla keittiöön lukemaan lehteä ja otin samalla 2kpl Ardinexia joka on codeiini/ibuprofeeni yhdistelmälääke. Siinä vaiheessa alkoi jo vähän väsyttääkin ja sain nopeasti unen päästä kiinni. Kuudelta heräsin siihen, kun puudutus oli kadonnut. Kipu oli sellaista jomottavaa, mutta ei lainkaan niin kovaa kuin mitä olin etukäteen pelännyt. Otin kuitenkin lisää lääkkeitä ja pidin kylmäpussia ja sainkin vielä nukuttua pari tuntia.

Lääkkeitä menee kukkurakaupalla nyt 2-3 päivää, sillä kuntoutumisen kannalta hyvä kivunhoito on tärkeää. Noista opioideista tosin toivoisi pääsevän eroon jo tässä toipumisen alkuvaiheessa jottei niihin tule toleranssia tai riippuvuutta. Vatsa kyllä on kovilla näiden kanssa ja pitääkin joku vatsansuojalääke käydä vielä apteekista ostamassa.

Fysioterapiaan menen viikon päästä. Varasin ajan yksityiselle vaikka saankin maksaa itseni siitä kipeäksi, mutta viime syksyn kokemukset julkisen puolen fyssarista olivat ihan yhtä tyhjän kanssa. Ajattelin että  jo muutama kerta tutulla yksityisellä fysioterapeutilla antaa varmasti enemmän kuin 15 kertaa julkisella. Kyllä minä sinnekin meinasin aikaa varata, ihan jotta saan julkisen puolen potilastietojärjestelmiin jonkinlaista selvitystä kuntoutuksen etenemisestä. Nyt suoritan kotona jumppaohjeen mukaisia liikkeitä siihen asti että pääsen sinne fysioterapeutille. Liikeradat pitäisi kädessä olla leikkauksen jäljiltä ihan normaalit, mutta ei tuo tassu omin voimin ainakaan kovin hyvin vielä liiku. Leikkauksesta tosin on vasta alle 24h aikaa joten liikoja ei ehkä kannata odottaa ;P

Toivottavasti tästä nyt vielä kalu tulee ja pääsen tahkoamaan uusia penkkienkkoja vaikkapa jo ensi vuonna :D

Ei kommentteja: