sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Motivaation puutetta

Otsikko on ehkä harhaanjohtava. Motivaationta on, treenit jatkuu ja penkkikin on alkanut mennä parempaan suuntaan eli usko on kova että seuraavsata lihaskuntotestistä lähden paremmilla pisteillä ja Cooperkin menee keväällä läpi niin että heilahtaa. Minulla on oikein hyvät mahdollisuudet päästä kouluun, mutta....

Virka EKP:llä:

Kuntovaatimukset VO2 max vähintään 4l/min tai 50ml/kg/min

Savusukelluskelpoisuus:

VO2max vähintään 3l/min JA 36ml/kg/min


Jälkimmäinen minun on ehkä vielä mahdollista saavuttaa, vaikka 3l/min on PALJON minun kokoiselle, mutta ehkä lihasmassaa kasvattamalla ja samalla aerobista liikuntaa harrastamalla tuo on mahdollista. Mutta en usko että pystyn sitäkään ylläpitämään vuosikausia ellei elämä ole pelkkää treeniä. Ensimmäiseen minulla ei sensijaan ikinä tule olemaan mitään mahdollisuuksia... pistää siis pohtimaan onko mitään järkeä kouluttautua ammattiin jota ei koskaan pääse toteuttamaan? Vai tekisinkö sitten pelkkiä sijaisuuksia jos sattuisin tuon savusukelluskelpoisuuden ylipäänsä saavuttamaan. Ei siis riitä mihinkään että pääsee kouluun ja sieltä pois.

 Tämä kieltämättä aiheuttaa tällä hetkellä paljon pohdintaa. Onko minun järkeä uhrata nousujohteinen (joskin lähinnä vastenmielinen) ura IT alalla sen vuoksi. Jos ei muuta niin herää epäilyksiä omia motiiveja kohtaan. Jos kerran tiedän etten pääse unelmieni työtä koskaan tekemään niin miksi teen tätä? Pelkästään halusta näyttää että pystyn siihen? Se ei vaikuta sopivalta motiivilta niin suuriin uhrauksiin ja elämänmuutokseen johon olen ryhtymässä.

No. En ole luovuttamassa. Katson mitä talvi ja kevät tuo tullessaan ja jos opiskelupaikka aukeaa mietin sitten mitä on järkeä tehdä.

10 kommenttia:

Lady Puntti kirjoitti...

Mitä noi litrat, millit ja kilot tarkottaa?

Ivana kirjoitti...

Maksimihapenottokyvylle asetettuja minimivaatimuksia. Eli ensimmäinen on sellainen ebsoluuttinen arvo ja jälkimmäinen on painoon suhteutettu. Ongelma on että ei tällainen rääpäle tota ekaa koskaan kovin isoksi sitä saa, siinä missä vaikkapa 90 kiloisella treenaamattomallakin se on luonnostaan jo paljon korkeampi. Jälkimmäisellä arvolla sentään on jotain tekemistä suorituskyvyn kanssa, mutta tuollaiseen 50ml/kg/min tulokseen pitäisi jo olla aikalailla huippu-urheilija. Hiihtäjillä varmaan ois hyviä kikkoja tiedossa millä noita nostaa..

Anonyymi kirjoitti...

Mainitsinkin ton Ventoliinin tuolla jossain edellä. Avaa mukavasti hengitystä juostessa kuin muutenkin. Norjalaishiistäjien suosiossa toi :)

terkuin, sporttypy :)

Ivana kirjoitti...

Ei kyllä Ventoline, eikä varmaan edes hiihtäjien suosima epo nosta VO2max:ia 20%... Eli lääkkeet ei tässä tapauksessa ole ratkaisu. Jos ikää olis se 10v vähemmän niin tilanne olis ehkä toinen.

No, pelastussukellusohjeessa onneksi on edelleen savusukelluskelpoisuuden määrityksenä nuo VO2max rajat tai oulunmallin testi. Joten jos on valmis työn perässä muuttamaan niin kyllä minäkin aina johonkin peräkylälle pääsen päivävuoroon hommiin...

Anonyymi kirjoitti...

Musta tuntuu, että sun pitäisi jatkaa valitsemallasi tiellä loppuun asti, mikä se onkin. Sitä tehdessäsi olet sinä. Jos jatkat vastenmielistä uraa, uhraat itsesi. Kumman uhraat mieluummin, oman itsesi vai urasi? Ja vaikka kaikki menisi ns. pieleen, olet kuitenkin yrittänyt tehdä sitä, mitä eniten haluat, ja luultavasti nauttinut (jollain tasolla =)) joka hetkestä. Etkä tiedä, mitä kaikkea kouluun pääseminen, tai sinne pääsemisen yrittäminen tuo elämääsi... No, tämä on vain mun mielipide. Uskon, että löydät lopulta itsellesi parhaan vaihtoehdon.

Ivana kirjoitti...

^Totta joka sana.

Enkä ole vielä suinkaan valmis luovuttamaan, kevääseen asti ainakin mennään täysillä ja toivottavasti opiston ovet silloin aukeaa. Mutta toisaalta minun olisi ehkä mietittävä avoimin mielin myös muita vaihtoehtoja, se riski on kuitenkin olemassa että tämä unelma ei koskaan toteudu.

Anonyymi kirjoitti...

Testataanko noita muka oikeasti? En ole ko. lafkan työntekijöiltä ikinä kuullut että keltään ois noita testattu muuta kun FF:n yhteydessä ja tuskin on kelpoisuuksia sen takia tiputettu?

Ivana kirjoitti...

Kyllä testataan, se FireFit tehdään joka vuosi ja jos virkaa hakee niin testit pitää olla omaan piikkiin tehtynä ja tulokset paperilla (siis vain silloin kun hakee, ei joka vuosi). Ja kyllä, jos ei läpäise rajoja niin ei ole savusukelluskelpoinen.

Tässä oletettavasti käy niin etten kohta saa savusukeltaa edes VPK:ssa koska tuo 3l/min tekee tiukkaa. (Viime vuonna tulkinta oli 3l/min TAI 36ml/kg/min). Voi toki olla ettei tuota HEVE testiä aleta sopimuspalokuntalaisille teettämään koska se maksaa sen 75€ laaki...

Anonyymi kirjoitti...

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen alueella on muutaman vuoden ajan sekä vakkarit että veparit testattu samassa ulkopuolisessa testauspaikassa (www.pnk.fi) ja vaatimus on pelastussukellusohjeen mukaisesti 3 l/min JA 36 ml/kg/min. Pp-ergometri + lihaskuntotestit. Oulunmallia ei ole tänä aikana tehty.

Mutta Firefit ei ainakaan vielä ole tullut käyttöön, eikös siinä ole vähän kaikkea mukana?

Ivana kirjoitti...

Meillä EKP:lla on myös pari vuotta testattu ulkopuolisten toimesta vakkarit ja ainakin yksi VPK, mutta ergon lisäksi on kyllä tehty oulunmalli. Viime keväänä on taas valvottu itse, testaajille vaan pidettiin FireFit koulutus ja on lainattu laitteisto jossa löytyy ko. ohjelmisto.

FireFittiinhän kuuluu oulunmallin, ergometrin ja lihaskunnon lisäksi tosiaan niitä tasapainotestejä ja sivutaivutuksia. Lisäksi ohjelma sitten arpoo kaikenlaisia treeniohjelmia.

No pelastussukellusohjehan määrää ne minimit, on sitten varmaan pelastuslaitoksesta kiinni miten omalla alueellaan noita toteuttavat.

Olen silti sitä mieltä että tuosta VO2max:ista pitäisi heittää mäkeen tuo absoluuttinen litratilavuus, en ymmärrä sen perusteluja lainkaan. Mutta ehkä se liittyy siihen että laitteiden kanssa sitä massaa on kuitenkin paljon enemmän, ja ehkä joku fiksu on laskenut että alle 3l/min arvolla ei sitten selviä. (Ei niin että itselläni olisi koskaan ollut mitään ongelmia)