lauantai 17. toukokuuta 2014

Pelastussukelluskelpoisuus - ei ole!

Niin se vaan on että oman ikäluokan naisiin "keskimääräistä huomattavasti parempi taso" 5/5, pelastajiin "keskimääräinen taso" 3/5 ja maksimaalinen hapenkuljetus 43,4ml/kg/min ei nyt riitä pelastussukelluskelpoisuuteen, koska litrat ei riitä. (l. absoluuttinen arvo on vain 2.82 l/min kun raja on 3 l/min). Kokemuksesta tosin tiedän että juoksemalla saan sen n. +0,2 l/min tuohon fillariin verrattuna, eli juuri ja juuri olisi mahdollista tällä kunnolla tuo raja ylittää. Mutta silti.. minua kiukuttaa ihan tosissaan siksi kun tämä testi syrjii naisia/pieniä miehiäkin. Painoon suhteutettu arvo on kuitenkin reippaasti yli pelastussukelliselpoisuuden rajan eli mitään järjellistä syytä sille että en saisi savusukeltaa ei nähdäkseni ole. GRRRRR!!!

No ei siinä, törmäsin torstaina sattumalta hotellin aamiaisella erääseen FireFit toimikunnassakin toimineeseen nimeltä mainitsemattoman liiton toiminnanjohtajaan, jolta sain yhteyshenkilön sähköpostin sisäministeriöön. Kunhan siis saan sanallisen arkkuni tässä joku päivä kunnolla levälleen niin nousen barrikaadeille pienten ihmisten puolesta!

Positiivisti tietysti tämän päivän testissä oli että selvästi kunto oli parantunut edelliskerroista, eli suunta on ihan niinkuin pitääkin. Joskaan ei varmaan enää tästä ylöspäin kun kehittävää juoksutreeniä tuskin on enää tarkoitus jatkaa.                                        25.1.2012       22.10.2012      17.5.2014 
Testitapa                        Polkupyörä         Juoksu                Polkupyörä
Paino                              62,7kg                64kg                   65kg
VO2max (l/min)            2,49                    2,7                      2,84              
VO2max (ml/kg/min)   40                       42,2                    43              


Mutta nyt en sitten tiedä mitä tämä käytännössä tarkoittaa. Saanko sukeltaa vielä tämän vuoden vai oliko se nyt sitten tässä.. lähes puolet tänä keväännä testatuista on reputtanut testin joten kovin palon ei enää savusukelluskelpoisia tältä kylältä löydy. Mikäli reputus on kuitenkin jäänyt kiinni ml/kg/min arvosta niin lääke on helppo. Pikkaisen treeniä ja liikakilojen pudotus. Ei ole kohtuutonta eikä vaadi Epo-hormoonin käyttöä. Mutta odotellaan nyt rauhassa mitä tästä seuraa, seuraavalla keikalla kiskon kuitenkin laitteita selkään ihan niinkuin tähänkin asti..

Ei kommentteja: