perjantai 2. toukokuuta 2014

Viimeiset vedot ennen pääsykokeita

Vappuaattona kävin juoksemassa viimeiset 6*400m vedot ennen ensi viikon Cooperia, tästä eteenpäin juoksutreenit on pelkkää kevyttä höntsäilyä. Olen siis kuitenkin päättänyt lähteä Kuopioon, vaikka itseluottamus ei vieläkään ole kovin kovalla tasolla, mutta jospa sitä yllättäisi itsensä. Uimassa en ole käynyt varmaan kolmeen viikkoon... Ei hyvä, sillä jos Cooperista mennäänkin eteenpäin niin homma kariutuu viimeistään sitten uinnissa, eihän mun uudet ripset edes mahdu uimalaseihin! No, ajattelin käydä tuossa viikonlopun aikana uimassa, vähän muistuttelemassa kroppaa siitä miten altaassa pääsee tarvittaessa eteenpäin.

Toissapäiväiset vedot meni ihan ok vauhtia, tarkoitus hakea sitä cooperinomaista kierrosvauhtia ja siihen nähden nuo olivat vähän liiankin reippaita. Kahta viimeistä, lyhyemmällä palautuksella juostua, vetoa nuo olivat sellaista reipasta mutta kevyeltä tuntuvaa juoksua. Vetojen välissä oli  1-2 min tauot joten suht kevyttä tuon piti ollakin. Viimeinen veto oli jo kuitenkin aika tuskainen ja tuntui varmaan sellaiselta kuin koko 12 minuuttisen cooperin. Hyi hemmetti! En kyllä odota yhtään innolla.

Tässä vaiheessa voi jo vähän muistella taaksepäin ja pohtia oisko jotain voinut tehdä toisin jotta kunto olis nyt parempi. Ei olisi. Aikaa jäi jälleen liian vähän koska yksinkertaisesti puntin ja juoksun treenaaminen yhtaikaa niin että molemmissa tulisi kehitystä ei vaan ole minun elämäntilanteessa mahdollista. Toisaalta voihan se hyvin olla myös niin ettei minulla ole tässä iässä ja näillä geeneillä mahdollisuutta edes saavuttaa riittävän hyvää juoksukuntoa, mistä noita tietää.

Jos nyt ei onnista niin kesäkuussa tiedän lähdenkö vielä syksyllä yrittämään. Jos lihaskuntotesti on vielä syksyn hakuun voimassa niin oletettavasti kokeilen vielä kerran onneani. No, toisaalta jos parin viikon päästä polkupyöräergossa ei absoluuttinen vo2max riitä savusukelluskelpoisuuteen niin sitten kyllä annan suosiolla tämän homman olla. Kunto on kuitenkin sen verran hyvä tällä hetkellä että tämänkin kuntotason ylläpitäminen vaatisi todella paljon juoksutreenejä jotka minua ei kiinnosta pätkääkään, en usko että tahtoisin jatkaa vuositolkulla näitä treenimääriä että pitäisin kuntoa yllä. Salitreeni on kuitenkin se josta itse nautin.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itselläni homma alkoi myös luistamaan, kun jätti juoksun kokonaan pois ja treenasi pelkkää punttia. Kyllä siinä väkisin punttitulokset kärsivät, jos treeniviikkoon kuuluu lisänä 2-3 kovaa juoksua.
Mistä olet tuon "puoli vuotta testit voimassa" selvittänyt. Ymmärtääkseni opiskelijavalinnan perusteissa fyysisen testin voimassaolopäivämäärät menee aina niin, että alkavat hakuajan päättymispäivämäärän jälkeisenä päivänä. Eli testi on välttämätön tehdä uudelleen joka haussa.
Seuraan blogiasia ja etenemistäsi innolla. Siksi hieman petyin kun valitsit ripsienlaiton cooperin edelle :/ Itse olen juossut cooperin 2 krt 8 viikon sisällä, joten kokemuksen äänellä voin sanoa, että molemmat kerrat olivat äärettömän opettavaisia.

Anonyymi kirjoitti...

Ymmärtääkseni noissa testeissä (vo2max yms., ei opisto) homma toimii niin että jos joku raja-arvo jää saavuttamatta niin tämän jälkeen työterveys yhdessä "työnantajan" kanssa keskustelee voiko henkilö itseään ja muita vaarantamatta savusukeltaa. Tässä tapauksessa vastaus lienee selkeästi "voi" eli en oikein näe tuota ongelmana. Toki saattaa teettää yhden lisäkäynnin tohtorille sanomaan moi.

Ivana kirjoitti...

Heh, vai ripsien laitto cooperin edelle ;) Minunkin kirjoituksissa saattaa olla hieman huumoria ja itseironiaa joskus joukossa. Olisihan minulla tietenkin ollut mahdollista juosta Cooper jonain toisena päivänä, jos se olisi jollain tapaa minun treeniohjelmaani kuulunut. Ei siinä nyt ripsillä ollut tekemistä asian kanssa kun tuon yhden päivän osalta :D En itse näe cooperien juoksemista mitenkään välttämättömänä treeninä, vauhdinjakoa voi treenata lyhyemmilläkin vedoilla. (Ilmeisti myöskin valmentaja näkee asian näin, koska coopereita ei treeniohjelmassa ole)

Tuolta PeO:n "opiskelijavalinnan perusteet" pdf:stä olen sen puoli vuotta katsonut. Eli jos viimeinen hakupäivä oli esim. 28.2.2014 niin lihaskuntotesti piti olla suoritettu 28.8.2013 - 28.2.2014. Eli ko aika ei ollut millään tavalla sidottu syksyn hakuun. Mutta oletettavasti hakupäivät menevät juurikin niin ettei vanha testi ole mitenkään enää voimassa.

Tuosta vo2max käytännöstä en pysty kyllä sanomaan. Tiedän siis että jos arvot jää alle niin työterveyteen mars ja mietitään mitä asialle voidaan tehdä. Mutta luulisi että kun savusukelluskelpoisuudelle rajoja asetetaan tulisi niitä myös noudattaa. Mutta tiedä sitten mikä tässä on käytäntö... Kyllähän se parin viikon päästä selviää jos en pääse heve testiä läpi.

Palomies Sami kirjoitti...

Minä toivotan sinulle kovasti stemppiää Kuopioon. :)
Jos ripsesi eivät mahdu uimalaseihin, älä vaivu epätoivoon. Kinnunen antaa sinulle varmasti erityisluvan käyttää sukelluslaseja. ;)

Ivana kirjoitti...

Hehe, kiitti Sami! :) Ja samoin tsemppiä sulle omiin treeneihin ja tulevaan koitokseen!

janne tolppanen kirjoitti...

Oletko vpk hommien kautta tehnyt oulun mallin testiä? Miten siellä sykkeet/hapenkulutus? Meneekö läpi? Lähinnä kiinnostaa että miten nuo 2 eri testiä vertautuu toisiinsa.

Anonyymi kirjoitti...

Sulla on niin paljon sisua ja luonnetta, että toivon sun pääsevän sisään jo niiden avulla ! Täältä tullaan perässä kovaa vauhtia, käydään vaan ennen PeO:ta kolkuttelemassa sukeltajakoulun ovia. Huimasti onnea ensi viikon koitokseen :)

Tytsy 18-v

Ivana kirjoitti...

Janne: oulunmalli menee kyllä heittämällä läpi. Tuloksia ei minulla tässä ole, mutta mitään ongelmia ei sen kanssa ole. Hapen (tai ilman) kulutus minulla on luonnollisestikin matala verrattuna miehiin kun olen pienempikokoinen. Niiden HeVe testien ongelma minulla on siis se että kun ei tämä lihasmäärä yksinkertaisesti kuluta niin paljon kuin mitä absoluuttinen raja on.. Sen painoon suhteutetun rajan kanssa minulla ei siis ole mitään ongelmaa. Oulunmalli on kyllä muutenkin aikalailla tekniikkalaji, siitä kyllä huonokuntoisetkin pääsee läpi jos osaa työskennellä järkevästi.

Tytsylle tsemppiä sukelluskoulu ja tulevaisuudessa PeO hommiin! Mahdollisuudet on varmasti hyvät kun ajoissa (lue nuorena) ryhtyy hommaan. Itsellä tässä taas aamuyön ja aamun turvesiilon kuljettimessa könynneenä tulee mieleen onko tässä mitään järkeä tässä iässä ja naisena hakeutua tekemään noita hommia työkseen... mutta eiköhän kahvin ja suihkun jälkeen mieli ole taas ihan toinen.