lauantai 1. kesäkuuta 2013

Oulun malln testien vavomista ja oma testi

Nyt on vihdoin toimintakykytestit tehty ja savusukelluskelpoisuus voimassa taas ensivuoden. Lihaskunto osuudenhan tein jo aikaisemmin keväällä, mutta savusukellusrata eli "Oulun mallin" testejä päästiin tekemään vasta nyt. Itse toimin tänävuonna yhtenä valvojana ja valvoin 2 testiä ja tein omani. Nythän meillä on hienot pelit ja vehkeet joista sykkeet menevät mittarista suoraan tietokoneelle ja FireFit ohjelmaan ja kone sitten suoltaa kuormitusta kuvaavat prosentit. Valvojan siis tarvitsee vaan kellottaa suoritusta joskin varmuuden vuoksi otin aina sykkeetkin talteen jotta ei koko testi menisi pieleen jos sykemittarin kello vaikka pysähtyisi.

Kaikilta testatuilta meni testit hyvin, ja omakin meni aika kivuttomasti vaikka sitä taas etukäteen pelkäsin. Miehistä poiketen minulle tiukin osuus testissä oli renkaan hakkaus lekalla, johtuen osittain myös huonosta tekniikasta. Miehet osasivat lyödä riittävän alas niin että rengas pompahti kun minä hilasin sitä "kuolleena" pitkin lattiaa kitkan vastustaessa koko renkaan matkalta. No nämä on ihan "hienosäätöä" toki. Mutta täytyy muistaa sitten vanhana jos testissä muuten alkaisi tehdä tiukkaa :D Kokemus puhui testissä selvästi enemmän kuin kunto (sori Ville).

Testi siis koostuu kuudesta osasta. Jokaiselle osalle on asetettu maksimiaika jota ei saa ylittää. Jos aikaa taas jää yli, saa ennen seuraavaa osaa levätä jäljellä olevan ajan. Testi tehdään savusukellus varustuksessa ja paineilmalaitteita käyttäen.

Testin osiot ovat:

1. Kävely 100m ilman kuormaa, 100m letkurullat (16,6kg) käsissä tai kehikossa. Aikaa 4 min.
2. Portaissa liikkuminen ilman kantamuksia yhteensä 20 metriä nousua. Aikaa 3,5min.
3. Kuorma-auton renkaan moukarointi 3m. Aikaa 2min.
4. Esteiden alitus ja ylitys. Aitojen ali-yli-ali -ali-yli-ali x3 . Aikaa 3min.
5. Letkun rullaus. Aikaa 2min.
6. Palautuminen. Aikaa 5min.

Mittari mittaa siis sykkeitä suorituksen aikana, lisäksi aina osasuorituksen jälkeen kysytään fiilikset  skaalalla hyvin, hyvin kevyt 6-20 en jaksa enää.

Testissä ei saisi paljon maksimisykkeet paukkua, vaikka kyllä minulla oli esim renkaan hakkauksen jälkeen syke yli 190. Olihan siinä kieltämättä hauikset jo aika hapoilla.. joka kyllä kielii täydellisestä tekniikan puutteesta :D Muuten tuo oli suht hapotonta ja mukavaa puuhaa :P Lämmin tuli toki kun ulkona on aikamoinen helle. Kaikki testattavat saivat testin hyväksytysti läpi, ja parin viikon päästä testaan sitten vielä lisää porukkaa.  


Ei kommentteja: